Na današnji dan 2012. godine, Nacionalni savet Vlaha je u Petrovcu na Mlavi, doneo odluku o usvajanju vlaškog pisma u ćiriličnoj i latiničnoj verziji. Od tada do danas su usvojena i objavljena brojna književna dela na vlaškom jeziku što je pomoglo da se usvoji Vlaško-Srpski rečnik sa gramatikom i pravopisom kao i da se na osnovu važećih pravila, pokrene standardizacija vlaškog jezika.
Današnji dan je za Vlahe poseban dan, upravo zbog toga što je na taj dan, usvajanjem vlaškog pisma sprečeno da Vlaški jezik nestane sa ovih prostora.
          To je i potvrđeno na sednici, održanoj 4. septembra 2023. godine u Majdanpeku, kada je Odlukom, Nacionalni savet Vlaha, ovaj dan proglasio Danom vlaškog jezika.
Ove, 2024. godine, ovaj dan se prvi put obeležava, raznim promocijama vlaške kulture i književnih dela na vlaškom jeziku a zahvaljujući direktorki Jadranki Grbinović, u Biblioteka „Đura Jakšić“ Petrovac na Mlavi, na poseban način je Dan vlaškog jezika obeležen i u Petrovcu na Mlavi.
           Ovom prilikom je naglašeno da proces standardizacije vlaškog jezika nije završen ali, u skladu sa modernim pravilima, započet je proces da se Vlaški jezik sačuva od zaborava.