Tačno pre 10 godina Evropa Nostra pokrenula program „Sedam najugroženijih“, zajedno sa Institutom Evropske investicione banke, a uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije.

Program Evropa Nostre je zamišljen kao kampanja civilnog društva za očuvanje evropskog nasleđa u opasnosti. Dakle, specifično i, za nas u Evropa Nostri, posebno značajno, jeste da u ovoj kampanji svake godine učestvuju građani Evrope kojima je stalo do njihovog nasleđa. Na taj način ovaj program priznaje upravo ono nasleđe koje ima vrednost za društvo ili za lokalnu zajednicu, a ne nužno ili isključivo spomenike kulture i nasleđe koji već uživaju određeni stepen zaštite po nacionalnim i međunarodnim pravilima i principima.

Od kada je 2013. godine pokrenut ovaj program, na listi „Sedam najugroženijih“ našlo se 56 spomenika i lokaliteta iz 31 zemlje širom Evrope. Što se Srbije i regiona tiče na ovoj listi našle su se: Sinagoga u Subotici 2014, Nacionalni teatar u Tirani i Beogradska tvrđava Kalemegdan 2020, Manastir Dečani, Istorijsko groblje u Mirogoju, Zagreb i Centralna pošta u Skoplju 2021. i konačno Bističke vodenice iz Petrovca na Mlavi.