БАЧИЈАДА – 13.05.2023.

Село Стамница се налази на обронцима Хомољских планина и припада општини Петровац на Млави. У њему се већ више стотина година састају бачијари, а већ 16 година почетком маја месеца одржава манифестација „ Сабор бачијара“,  традиционални скуп бачијара, који је последњих година стекао популарност и постао манифестација ширих размера. На прву суботу по Ђурђевдану, мештани окупљају своја стада оваца на бачији, на салашу који се налази у подножју планинског врха Кукуљ, поред саме Стамничке реке, на само километар од центра Стамнице.

Најава догађања током дана:

Изложба оваца, јагњади и коза, коју организује Организациони одбор у сарадњи са стручњацима, сарадницима и власницима оваца.

У оквиру манифестације предвиђен је богат културно уметнички програм у оквиру овогодишњег Такмичења села, додела признања и ревијални део програма.

Централни догађај је такмичење у мужи оваца и оно се одвија на самој бачији.

Осим такмичења у мужи оваца, у оквиру манифестације бира се најбоља колекција оваца, најбоља колекција јагњади, најбоља колекција коза, овцa шампионкa, ован шампион, најлепши овчарски пас, најукусније етно јело, најлепша етно трпеза и најлепши  штанд. Организатори су предвидели  и проглашење лепотице Сабора бачијара.

Док пратите све предвиђене догађаје, можете пробати качамак, јагњеће печење, сланину из саламуре, више врста сира,  жмаре, затим обићи изложбу домаће радиности, рукотворина, здраве хране, колача и других ђаконија, пробати мед и све остало што се на Сабору може видети.

ПРОЛЕЋНИ ФЕСТИВАЛ ЦВЕЋА И МЕДА – 14.05.2023.

           

Једна од најлепших манифестација у општини јесте Фестивал цвећа. Одржава се треће суботе у мају месецу на Градском тргу у Петровцу на Млави. Организатори су КЈП „Извор“, КЈП Паркинг сервис, Културно просвентни центар и Туристичка организација, а покровитељ је општина Петровац на Млави.

На манифестацији се окупља велики број како излагача цвећа тако и посетилаца. Ту је пратећи програм у коме учествују удружења жена, воћари, винари,  произвођачи сувенира и други. За најлепше цветне штандове организатор додељује новчане награде, а након свечаног отварања приређује се богат културно-уметнички програм.

МУЗЕЈИ ЗА 10  – ОД 13.05.2023. ДО 20.05.2023.

 

 

Завичајни музеј Петровац на Млави традиционално учествује у манифестацији Музеји за 10, која се ове године одржава од 13.05.2023. до 20.05.2023. године, a у оквиру које се обележава и
19. Европска Ноћ музеја, као и Дан музеја 18.05.2023. године.

Током трајања манифестације Музеј организује конкурсе за ученике основних школа:

  1. Ликовни конкурс „ Дизајнирај свој средњевековни костим“ и
  2. Направи свој средњевековни костим,

што ће резултирати организовањем изложбе ликовних радова са доделом награда и организовањем модне ревије костима ученика.

Такође предвиђено је и предавање на тему „Средњевековни град Ждрело“.

У оквиру 19. Европске Ноћи музеја – у галерији Завичајног музеја у Петровцу на Млави, Српских владара 163, у суботу 13. Маја у 20 часова отварање изложбе „Костими из серије Немањићи“

Учешће у Ноћи музеја узимају и Народна библиотека „Ђура Јакшић“ у којој Удружење гљивара и љубитеља природе „ Вилино коло“ приређује изложбу „Отрови гљива“, и  Галерија „Круг“ у којој је
уприличена изложба Матије Јевтића

 

                      МЕМОРИЈАЛНА ТРКА „ДРАГУТИН ТОМАШЕВИЋ“ –  20.05.2023.

Сваке године у задњој недељи маја се од Бистрице до Петровца организује Меморијална трка „Драгутин Томашевић“.Свечано отварање Меморијалне трке „Драгутин Томашевић“ одвија се на градском тргу у Петровцу на Млави интонирањем српске химне и подизањем олимпијске и државне заставе на јарболе у центру града.

У главној трци која се одржава под именом нашег прослављеног маратонца Драгутина Томашевића, учествују бројни атлетичари из атлетских клубова широм Србије. Трчи се на стази дугој десет километара и 73 метара од Бистрице до Петровца. Организатори обезбеђују бројне награде.
Залагањем људи из организационог одбора и Спортског савеза као и челника локалне самоуправе, ова манифестација је постала значајно атлетско такмичење међународног ранга. На трци су учествовали најбољи српски дугопругаши: Саша Столић, Горан Стојиљковић, Дарко Живановић, Елзан Бибић, Мирко Петровић, Марко Ранковић и страни такмичари Стенли Кипруто из Кеније, Самуел Најбеи Киплимо и такмичари из Гане.У женској конкуренцији такмичење су увеличале Оливера Јефтић, Наташа Ћулафић и Теодора Симовић.

Меморијал у славу прослављеног српског маратонца – олимпијца Драгутина Томашевића обележавају и уличне трке деце предшколског узраста и ученика основних и средњих школа из петровачке и других општина у Србији.

Ко је Драгутин Томашевић?

Драгутин Томашевић, родом је из села Бистрица код Петровца на Млави, учествовао је на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Представљао је Србију у маратонској трци и освојио 37. место, са временом од два часа и 47 минута.

Драгутин Томашевић био је десетоструки победник маратонске трке Обреновац – Београд.

Позната је занимљивост везана за Драгутина Томашевића, да се тркао са возом и победио. Тркао се са возом „ћиром“, на релацији Пожаревац – Петровац. Драгутин је пошао са железничке станице у Пожаревцу заједно са возом. То је раздаљина око 40 километара и стигао у Петровац пре воза и сачекао га је на железничкој станици.

Драгутин је по легенди био човек са ДВА СРЦА. Погинуо је код Пожаревца 1915. године у својој 25. години,  као наредник краљеве војске. Тек после његове смрти, лекари су установили да је имао два срца!

Радиша Рајковић рођак нашег олимпијца из села Бистрице отворио је у центру села Спомен собу посвећену Драгутину Томашевићу. У спомен соби се налазе лични предмети Драгутина Томашевића. Сачуване су његове личне ствари, торба са којом је ишао на Олимпијске игре, петролејка, шиваћа машина, стари грамофон на навијање, кревет са ћилимима, његове фотографије и друго. Посете су бесплатне и соба је увек отворена.

У његову част одржава се меморијална трка Бистрица – Петровац на Млави у дужини од 10073 метра.

 

СТАЗАМА ДРАГУТИНА ТОМАШЕВИЋА – 28.МАЈ 2023.ГОДИНЕ (НЕДЕЉА)

Планинарско друштво „Горњак“ из Петровца на Млави има част да Вас позове на: Планинарску акцију„Стазама Драгутина Томашевића“ – 28.маја 2023. године (недеља)
И ове године Планинарско друштво Горњак организује планинарску акцију „Стазама
Драгутина Томашевића“ која се надовезује на традиционалну атлетску манифестацију „Трка Драгутина Томашевића“ у част првог српског олимпијца.

Место одржавања акције и  окупљања је село Бистрица у близини Петровца на Млави – родно место Драгутина Томашевића (центар села).
Планине: Хомољске планине.

 

 

ПЛАН АКЦИЈЕ:

  • 07,00 – 07,50 – Дочек и пријем учесника у центру села Бистрица
  • 08,00 – 08,30 – Свечано отварање акције
  • 08,30 –09,30 – Разгледање спомен собе Драгутина Томашевића и полазак учесника на стазу
  • 13,30 – 13,45 – Очекивано време доласка са стазе испред бистричке цркве
  • 13,45 – 15,00 – Обилазак ваљавице и водопада на Бистричкој реци
  • 15,00 – 15,30 – Подела награда и захвалница и затварање акције

 

Стаза: Успон на Лукин камен од центра села Бистрица.

Дужина 9,7 км. – лака стаза;

Време потребно за обилазак : 3 сата

Почетна и завршна тачка (194мнв) – центар села Бистрица

Највећа висина: врх Лукин камен (515мнв)
Кондиционо и технички лака стаза.

Опис стазе:
На стазу се креће из центра села Бистрица.У центру села се налази  спомен соба Драгутина Томашевића коју учесници акције могу да разгледају пре поласка на стазу. Након тога креће се ка Цркви Светог цара Константина и царице Јелене,  а успут се обилазе  бистричке воденице, које ће бити отворене. Даље стаза води сеоским путевима преко Доњег и Горњег лаза ка Лукином камену. Ова стаза је лака и нема великих успона. Растојање од цркве у Бистрици до Лукиног камена је 3 км.
Са Лукиног камена (515 мнв) се пружа леп поглед ка манастиру Решковица и долини реке
Решковице. У близини Лукиног камена је стена на којој је постављен манастирски крст коме се може прићи и сликати.
Након краћег задржавања за сликање и одмор, креће се назад сеоским путевима ка бистричкој цркви где ће бити организована продаја домаћих производа (брашно из воденица млевеног на камену, сир, мед, ракија),  Сви учесници акције могу да обиђу ваљавицу и водопада на Бистричкој реци који се налазе на 5 минута од бистричке цркве.

Организатор акције обезбеђује:
Учесничку књижицу, захвалнице за клубове, награду за најмлађег и најстаријег учесника.