Verovatno znate, komunalni čvrsti otpad koji se odvozi iz našeg domaćinstva završava na za to posebno određena mesta, sanitarne ili savremene deponije. Međutim one su izvor opasnih supstanci, raznih vrsta zaraza pa i požara. Kako bi se sve to predupredilo, postoji poseban način dizajnirana savremenih deponija koji podrazumeva zaštitne slojeve od gline i folije na dnu, sabijanje zemljom i na kraju slojeve zemlje gline koji zatvaraju naslage smeća.

Za deponije iz našeg okruženja ne bi se baš moglo reći da su u pravom smislu reči savremene ali su ipak bolje rešenje nego odlaganje smeća na mestima koje i danas zovemo, divljim deponijama.

U Petrovcu na Mlavi postoji deponija ogromnih razmera, na neki način sanirana i odobrena za bezbedno odlaganje čvstog komunalnog otpada. U sklopu tog kompleksa završena je i izgradanja savremene transfer stanice, koja bi trebalo da na poseban način ublaži posledice odlaganja otpada u ovom okruženju kao i da omogući selekciju otpada koji se može ubaciti u proses reciklaže.