Prirodna staništa se nekontrolisanom sečom šuma, prekomernim vađenjem šljunka i intenzivnom eksploatacijom kamena, sve više i brže uništavaju. Tome posebno doprinosi svaka vrsta investicionog ulaganja u istraživanja podzemnih kapaciteta na staništima retkih i strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja.

Upravo je na to potrebno skrenuti pažnju i kada su u pitanju divlje orhideje koje krase mnoge livade i šume na području Homolja ali je njihov opstanak ugrožen. Nekima od njih je pogrebno i do 13 godina da procvetaju, druge su lekovite. Možda baš zbog toga, potrebno je preduzimati aktivnosti na čuvanju lokaliteta na kojima još uvek mogu da se nađu neke vrste orhideja ali i podnositi zahteve Ministarstvu zaštite životne sredine i Zavodu za zaštitu prirode Srbije u vidu inicijativa za zaštitu evidentiranih lokaliteta.

Nedavni nalazom koji je objavio Branislav Živković,  još jednom je potvrđeno da je područje Homolja i doline Mlave stanište brojnih retkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10218511656061098&set=a.1410109711200